It Just Works

Steve Jobs är död. Inte helt oväntat med tanke på hans cancer, men oväntat tidigt. Han har präglat mycket av min uppväxt och det mesta av mitt yrkesverksamma liv.

När jag gick i högstadiet 1983 praoade jag på ett dataföretag i Hässleholm. De sålde datorer från Apple. På den tiden var det Apple II, Apple III och den alldeles nylanserade Lisa som gällde. Jag satt en vecka klistrad vid en Apple II och upptäckte programmering med Basic.

Året efter lanserades Macintosh. Det dröjde inte länge innan en Mac kom in i mitt liv och det är nog inte en slump att jag fick smeknamnet Macsolve under högskoleåren.

Jag drev en Mac-butik i Halmstad under 90-talet. Det var under den beiga tiden. Steve Jobs var sedan länge utkastad från företaget och Apple var på väg utför, illa skött av företagsledningar med spretiga strategier och ett operativsystem som sett sina bästa år. Undergången var inte långt borta.

Men så lyckades Apple vinna tillbaka Steve Jobs och på köpet fick man med grunden till det som skulle bli Mac OS X, världens första Unix-version för vanligt folk. Och genom alla produkter från Apple går den röda tråden – It Just Works.

Idag är Apple bland de högst värderade företagen i världen. Det hade Apple inte varit utan Steve Jobs.

Tack för allt, Steve!

 

Bilden är hämtad från http://jmak.tumblr.com/post/9377189056

1 tanke kring ”It Just Works

  1. staffansolve

    Jag hade nöjet att jämföra min "Lunds Universitet"-stämplade Mac Plus från 1985, med en Xerox Big Ben som jag jobbade på i början på 90-talet. Big Ben må vara förlagan med mus, skrivbord, ikoner, papperskorg och allt det där, men Macen hade något mer – färdigtänkt, genomfört, hela vägen.

    Svara

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *