Knytkonferens

Sswc2011

Dags för en knytkonferens igen. 400 webbnördar samlas på Tjärö på en konferens utan agenda under Sweden Social Web Camp. Deltagarna tar med sig innehållet själva. Unconference kallas det egentligen, men knytkonferens är ett väldigt bra ord för att beskriva vad det går ut på. 

Nu när biljetterna nyligen har släppts och gått åt fortare än kvickt passar det bra att minnas lite hur det var förra året. 

4895360808_2805a259d0_o

Foto: Walter Naeslund

SSWC 2010
Så var konferensen slut för den här gången. En fantastisk helg på en fantastisk skärgårdsö. Planeringsanslagstavlan ”gridden” med antingen en 40-minuters eller två 20-minuterssessioner i varje ruta blev snabbt fylld när den öppnats kl 17 på fredagen. Jag höll på att missa att boka in min session om versionshantering av data. Gridden byggdes sedan ut åt höger efter hand som nya mötesplatser ute i naturen blev uppfunna. Berget ovan småbåtshamnen, dödsklippan, gröna badgetältet etc. Det blev med andra ord många sessioner som pågick samtidigt. Lite väl många kanske. 

Img_1021

Img_0955

Antalet sessioner hade gott och väl räckt till två dagar, men nu blev det lite mer av lotteri om man kunde följa de sessioner man ville eller om de krockade. 

Det var mycket fokus på mjuka ämnen på sessionerna. Nätets sociala aspekter, politik etc och bara ett fåtal rena tekniksessioner. Men så var det ju ”Social Web Camp”. Tekniken är så självklar idag precis som vatten i kranen eller ström i ledningarna så det behöver man inte bekymra sig om. Eller? 

Några av sesionerna jag gick på: 
User Experience Strategy med Roman Pixell. Det är dags att lyfta upp användarupplevelsen till en strategisk nivå, sida vid sida med affärsidé (vad man ska göra) och teknik (hur man ska göra något). Användarupplevelsen (UX) handlar mer om vad det är som gör att användarna kommer til sajten eller väljer produkten. Apple lyftes fram som bra exempel på användarupplevelse som är genomtänkt in i minsta detalj ända ner till produktkartongens insida. 
Min egen reflektion på illa genomförda användarupplevelser är handböcker till alla möjliga konsumentprodukter, där det gärna läggs mycket resurser på att marknadsföra produkten FÖRE köp men så fort kunden är inlurad i fållan straffas man ofta med en bedrövlig produktförpackning och katastrofalt usel handbok som i många fall är rena förolämpningar. Knappast en enhetlig eller genomtänkt användarupplevelse. 

Sedan lyssnade jag på den fantastiska historien om hur Morris Motorcycles Racing Team kom till, det började med en tweet om en vild idé om att bilda ett racingteam genom crowdsourcing för att tävla med elmotorcyklar, och fyra månader senare hade idén vuxit så mycket att den fått eget liv och Morris Motorcycles hade rekryterat världsmästaren Annie Seel som förare och ställt upp i en kvaltävling till VM i roadracing med elmotorcyklar. Nu har dom mot alla odds klarat tre av fyra deltävlingar och är klara för VM-finalen. En smått otrolig historia med många osannolika vändningar. Roligt att lyssna på, och inspirerande hur mycket kraft det kan finnas i crowdsourcing och gemenskapen på nätet. 

Creative Commons – en diskussion på berget vid flaggan om öppna licensieringsmodeller i synnerhet inom utbildningssektorn och i synnerhet Utbildningsradion. En stor stötesten är fackavtalen som i praktiken omöjliggör för UR att CC-licensiera det material man producerar som läget är idag.  

Sedan la jag lite tid på att slutföra min presentation så jag missade ett par rutor i gridden som jag egentligen hade velat gå på. 

Bokföringsrutiner 2.0 var en av sessionerna jag borde gått på, jag kom dit precis för sent lagom till eftersnacket. Det handlade om hur man kan rationalisera fakturahantering, bokföring etc för mindre företag genom digitalisering. 

Time Machine för databaser var ämnet för min session. Det blev samling kring liten skärm eftersom projektor inte fanns på plats, men jag hoppas att de som kom fick utbyte av det ändå. 

Genomgång av nätverksuppbyggnaden på SSWC hölls av arrangören Tomas Wennström. Intressant att höra om utmaningarna att ordna internetaccess åt 400 webbnördar på en ö där det finns telefon men inte mycket mer. Infrastruktur med meshnätverk, solcellsdrivna noder etc. 

Mitt i natten mellan lördag och söndag stövlade plötsligt en skock deltagare iväg till en grillplats vid stranden. Brasa tändes och så var det dags för spökhistorier i form av Social Media Horror StoriesMorris Packer målade upp ett scenario som bestod av Google får spel och börjar ta betalt för varje sökning, och snart följer hela internet efter och tar betalt för allt vi gör på nätet. Vad händer sedan? Ordet var fritt för att fortsätta historien. 

4898240690_3c5d9db53f_o

Bra att ha med:
– Myggmedel.
– Net1-router som reserv-internet (kom till nytta vid officiella Bambusersändningar).
– Ergolife-stolen för att sitta bekvämt på utesessioner.
– Boosterbatteri till iPhone, t ex Gum Plus Power Pack som kan ge nästan 3 fulla laddningar.
– Projektor om man tänkt visa något på dator. 
– Gummistövlar som regnförsäkring.

Onödigt att ha med: 
– Gummistövlar för det regnade praktiskt taget inte.
– Egen öl eftersom den ändå inte kunde tas med där jag befann mig mest när det var beer o’clock. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *