Slaget mellan WordPress, Drupal och Episever

Referat av videon på http://disruptivemedia.se/blog/video-vilket-ar-bast-drupal-episerver-eller-wo…

 

Ted Nyberg , Episerver-utvecklare påTed & Gustaf möter Andreas Karman , WordPress-utvecklare från We up North , och Johan Falk , Drupal-evangelist från Nodeone .

Disruptive

Bra med Drupal:

Kraftfullt och flexibelt system, snabbt att utveckla i, mer som ett utvecklingsverktyg än en CMS, bra APIer, bra community.

Bra med Epi:

Stora styrkan ligger i hanteringen av arbetsflöden, språkhanteringen och redaktörsarbete, integration med andra system. Inte snabbt att komma igång med. 

Bra med WordPress:

Snabbt att komma igång, mycket externa kopplingar till APIer, admin är lätt att förstå från start, snabbt att komma igång och fortsätta allteftersom. Man kommer långt med liten insats. 

Dåligt med Drupal:

 Gränssnittet i standard har lämnat en del att önska även om det såklart går att anpassa, men blivit bättre i 7. 

Dåligt med Epi:

Sidorienterat (istället för objektorienterat). Bygger på MS utvecklingsramverk vilket ger mycket högre utvecklingströskel. Lång startsträcka, mycket utvecklingstid för grundläggande sajtfunktionalitet. 

Dåligt med WordPress:

Man slår i taket ganska fort t ex vid behov av lite mer avancerade objektstrukturer och relationer. Sidhanteringen lämnar en del att önska. 

 

Drupal passar bra till alla lägen där man inte vill använda WordPress. Inte för enkla sajter. Större komplexa sajter med arbetsflöden, komplexa relationer. Sajter som man vill kunna bygga vidare på succesivt. Även för hobbyister eftersom det finns mycket att lära sig, det är relativt enkelt att komma igång och man har roligt nästan jämnt. 

Epi passar bra till när det finns ett definierat arbetsflöde för redaktörsarbetet som Epi kan anpassas till, men det ställer krav på beställare och utvecklare för att nå målet. 

WordPress passar bra till blogg, mindre magasin och tidningar där man inte har behov av arbetsflöden, mindre företagssajter upp till kanske 40-50 sidor. 

 

 

Fråga: möjligheten att hantera användare i olika nivåer för att ge tillgång till att administrera olika sidor ?

WordPress: med tillägg kan man styra roller med användare och grupper. När det gäller arbetsflöden i flera steg är det begränsade möjligheter. 

Epi: finkorning behörighetshantering, kan styra vem som kan redigera, publicera beroende på sidtyp. Användarhanteringen hämtas från Microsofts utvecklingsramverk vilket gör att användarhanteringen kan integreras med företagets övriga användarhantering. 

Drupal: som standard finns rollbaserad användarhantering som kan styra i detalj som kan göras. Med tilläggsmoduler kan det styras än mer exakt. Ingen hierarkisk behörighetsstruktur

 

Fråga: Total cost of ownership?

Drupal: Inga licenskostnader. Det som avgör kostnaden för större projekt är hur projektet läggs upp. Det är snabbt och effektivt att jobba med Drupal. 

Epi: Svårt att jämföra som CMS då det inte är Epis styrka. Mindre sajt blir garanterat dyrare med Epi, speciellt om man inte redan har en MS-miljö. Driftskostnaden blir dock låg om man har en ren MS-miljö då det är mindre jobb med det. 

WordPress: Gratis. Svår fråga att svara på utan att ha ett scenarie. 

 

Fråga: Läkemedelsföretag ska bygga många sajter (ganska enkla/medelstora) med många redaktörer och många språk (lika sajter eller olika sajter på resp språk). Vad ska jag välja?

WordPress: Plugin finns för språkhantering men är ofta svårt att hantera. Fristående sajter är effektivast för olika språk. Om man kan leva med de begränsningarna passar WordPress bra. Enkelt att sätta upp nya sajter. 

Epi: Stöder flera sajter på en kodbas (enterprise). Licenskostnad beror på antal sajter. Lägga till sajt är egentligen bara en innehållsfråga. Det gäller att tänka till och göra rätt, det gör skillnaden mellan att fungera magiskt bra eller världens huvudvärk. Många aspekter kring redaktörsarbete, hur sajterna hänger ihop innehållsmässigt etc. Ta hjälp av en konsult för att upphandla för att välja plattform. 

Drupal: Generellt är det jobbigt att hantera olika språk eftersom det finns så många sätt att göra det på. Det går bra att göra med Drupal men det är viktigt att utvärdera noga vad det är man behöver egentligen. 

 

Fler frågor följde. 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *